O NAMA

Mlin-vodenica tradicijski privredni objekt.

U dolini potoka Ribnjak nalazi se mlin-vodenica, tradicijski privredni objekt u vlasništvu obitelji Banić već preko 240 godina, koja se kontinuirano brine o održavanju i promociji objekta. Snaga vode pokreće drveno mlinsko kolo, koje je osovinom povezano sa mehanizmom za mljevenje. Unutrašnjost mlina je podijeljena na prostoriju sa postrojenjem, te mlinarevu sobu za boravak i odmor.Udruga 'Gračanski melin'

Osnovana 2013. g. u cilju očuvanja tradicijske kulture. Svrha Udruge je pomoć obitelji Banić u očuvanju, održavanju i promociji značaja drvenog mlina-vodenice, jedinog takvog objekta na području Gračana, pa tako i ovog južnog dijela Medvednice. Udruga broji preko dvadeset članova, entuzijasta, koji rade na očuvanju tradicijske kulture mlinarenja na ovim prostorima kako bi se to moglo sačuvati i prezentirati sadašnjim i budućim mladim naraštajima.


Turističko-izletnička destinacija.

Mlin je turistički i izletnički zanimljiv sadržaj. Unazad dvadesetak godina objavljuju se članci u tisku, emisije na televiziji, posjećuju ga poznate osobe, turisti, izletnici, školarci..


Mjesto za edukaciju djece...

Mlin je inspiracija djeci.. ... i ljubiteljima tradicijske baštine. Ovdje možete naći zanimljive motive za fotografiranje, ponešto naučiti i uživati u prirodi.


Značajke

1773.
Sačuvani pisani dokumenti.

U sačuvanim dokumentima iz tog razdoblja spominje se mlin i mlinarski obrt - u vlasništvu obitelji Banić.

1979.
Spomenik kulture.

Rješenjem o preventivnoj zaštiti proglašen je spomenikom kulture.

1983.-1985.
Detaljna obnova mlina.

Pod patronatom grada Zagreba i stručnih službi provedena detaljna obnova mlina. Postavljeno novo mlinsko kolo i obnovljen pokretački mehanizam.

2003.
Kulturno dobro.

2003. godine proglašen je kulturnim dobrom. Nalazi se na listi zaštićenih objekata pod brojem Z-0691.

2013.
Osnovana udruga 'Gračanski melin'.

Sa ciljem očuvanja, održavanja i promocije značaja drvenog mlina.

www.000webhost.com